Kripto varlık borsalarına ilişkin yol haritası belirlendi

Dünya Ülkeleri Kripto Varlık Hizmetlerine Yönelik Düzenlemeleri Hızlandırıyor

Dünyanın çeşitli ülkeleri, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için düzenlemeleri hızlandırıyor.

Avrupa Birliği’nde (AB) hazırlanan “Kripto Varlık Piyasaları Düzenlemesi”nin Temmuz 2026’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Benzer şekilde, İngiltere’de de kripto varlık düzenlemelerinin 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor. Japonya ve Singapur da kripto varlık hizmet sağlayıcıları için kurallarını belirledi.

Türkiye’de ise “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 26 Haziran 2024’te kabul edilerek yasalaştı. Bu sayede Türkiye’de kripto varlıklar için ilk yasal çerçeve oluşturulmuş oldu.

Sermaye Yükümlülüğü Getiriliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik ikincil düzenleme çalışmaları tamamlanmak üzeredir.

Bu kapsamda, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş, faaliyetler, sermaye yeterliliği ve diğer konuları kapsayan detaylı tebliğ taslakları hazırlanmıştır. Bu taslaklar, sektör paydaşlarının mali yapısını korumaya yönelik risk bazlı ek sermaye gereksinimlerini belirlemektedir.

Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının iç denetim, iç kontrol, risk yönetimi birimlerini kurmaları zorunlu olacak ve kripto varlıkların saklanması ve transferine ilişkin kurallar belirlenecektir.

“Listeleme Komitesi Oluşturulacak”

Taslaklar kapsamında, platformlar üzerinde listelenen kripto varlıkların belirli işlemlere tabi olacağı kurallar da belirlenmektedir. Ayrıca, kripto varlıkların platformlarda listelenmesi ve listeden çıkarılmasına karar vermekle yükümlü bir listeleme komitesi oluşturulması gerekecektir.

Diğer yandan, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının belge ve kayıt yükümlülükleri netleştirilecektir.

Platformlar ve saklama kuruluşları, müşterilere ait bakiye bilgilerini Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile entegre etmek ve gerekli raporlamaları yapmakla yükümlü olacaklardır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve faaliyete başlamaları SPK iznine tabi olacaktır. Mevcut hizmet sağlayıcılarının da düzenlemelere uyum sağlamaları için gereken şartları karşılamaları ve izin almaları gerekecektir.

– Altyapı Yükümlülükleri Karşılanacak

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali durumları ve operasyonel altyapılarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeleri istenecektir. Bu sayede, sadece faaliyet iznine sahip olan hizmet sağlayıcıların işlem yapabilmesi sağlanacaktır.

Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yurt içindeki kripto varlıklar için fiyat gözetim sistemi kurmaları ve piyasa bozucu eylemlere karşı önlemler almaları gerekecektir.

“Uygulanabilir Kurallar Bütünü Oluşturduk”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hazırlanan tebliğ taslaklarının diğer ülkelerden ayrılarak kapsamlı ve detaylı olduğunu belirtti. Şimşek, düzenlemelerin piyasanın işleyişini güçlendireceğini ve yatırımcılara güvenli bir ortam sunacağını vurguladı.

Şimşek ayrıca, Türkiye’de kripto varlık ekosistemine duyulan ilginin arttığını ve düzenlemelerle yatırımcı işlemlerinin kayıt altına alınarak güvenli bir ortam oluşturulduğunu ifade etti. Türkiye’nin finansal piyasalarının çeşitliliğini artırmanın yanı sıra suçun finansmanını engellemeye yönelik düzenlemelerin önemine de dikkat çekti.

Related Posts

Geçici vergi uzatıldı mı? 2025 yılı 1. dönem geçici vergi ne zaman ödenecek?

1. dönem geçici vergi, ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yıl sonunda tüm kazançlarını peşin olarak ödedikleri bir vergi türüdür. Peki, Geçici vergi uzatıldı mı? 2025 yılı 1. dönem geçici vergi ne zaman ödenecek?

Kurbanlık fiyatı 7 yılda yüzde 1417 arttı

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesim alanlarında hummalı bir çalışma yürütülüyor. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay “bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla kıyasla yüzde 40 artış gösterdi” diye konuştu.

Nissan 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planlıyor

Japon otomobil üreticisi Nissan, küresel çapta 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Kebap fiyatına 5 yılda yüzde bin zam geldi

Son 5 yılda kebap fiyatları sert yükseldi. 2020’de 35-40 TL olan bir porsiyon Adana kebap, bugün 350-400 TL bandına çıktı. Araştırmalar, fiyat artışının yüzde 1000’i geçtiğini ortaya koyarken, işletmeler zamları et fiyatlarındaki yükselişe bağlıyor.

Amerikalı ve İngiliz ‘lüks tatil’e geliyor

Dünya turizm pazarında sunduğu alternatifler ve turizm çeşitleriyle aldığı payı artırmaya odaklanan Türkiye, lüks segment turizmde de ciddi yol alıyor. Başta Bodrum, Belek ve Kemer’deki tesisler olmak üzere dünya jetset’i Türkiye tatilini uzatıyor. En çok talebi ise İngiliz ve Amerikalılar oluşturuyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …