Urla’da Sakız Enginarında Hasat Zamanı

Sakız Enginarı Hasadı Urla’da Başladı

İzmir’in Urla ilçesinde, sakız enginarında hasat heyecanı dorukta. Tarlada 20 TL olan enginar tezgahta 40-50 TL arasında alıcı buluyor.

Urla’da üretilen enginarlar, karaciğer için dost olarak da bilinir. Bölgeye özgü sakız enginarı, aralık ayından mayıs ayının sonuna kadar hasat ediliyor. Erken saatlerde toplanan enginarlar, yapraklarıyla birlikte taze tüketilirken, yapraklarından arındırılarak sofralarda “çanak enginarı” olarak da yer alıyor. Bölgenin gastronomik değeri olan enginar, tarlada 20 TL iken tezgahlarda 40-50 TL arasında satılıyor.

Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, internetin, bölgede üretilen enginarların tanıtımında büyük rol oynadığını belirtiyor. Pandemi döneminde üreticilerin internete yönelmesiyle, enginarın Türkiye genelinde satışı artmış durumda. Uslucan, iklim değişikliklerinin enginar üretimini olumsuz etkilediğini ve kuraklığın sorun yarattığını söylüyor.

Urla’da yaklaşık 800 dönüm arazide enginar üretildiğini belirten Uslucan, fiyatların sezona göre değişiklik gösterdiğini ifade ediyor. Enginar fiyatları şu an tarlada 20 TL iken pazarda 35 TL civarında seyrediyor. Bazı üreticiler enginarları işleyerek tezgahlarda 40-50 TL arasında satıyor. Her yıl düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali ile enginarın tanıtımı yapılmaya devam ediyor.

67 yaşındaki çiftçi Bülent Karabin, enginarın temizlenerek zeytinyağlı veya etli olarak tüketilebileceğini belirtiyor. Karabin, gençlerin tarıma ilgisizliğine dikkat çekerek, genç nesillerin tarıma teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor. Çiftçilik masraflarının yüksek olduğunu söyleyen Gül Karabin ise, yaşamlarını enginar üretimiyle sürdürdüklerini ifade ediyor.

Enginar sezonu için geri sayım başladı. 25-26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Urla Enginar Festivali’ni kaçırmayın!

Related Posts

Rekabet Kurumu’ndan Google’a 355 milyon TL ceza: Taahhüdü ihlal etti

Rekabet Kurumu, daha önce verdiği taahhütleri yerine getirmeyen Google’a 355 milyon TL idari para cezası uyguladı. Ceza, şirketin rekabete aykırı yeni bir tasarımı devreye alması nedeniyle verildi.

BDDK’dan iki şirkete faaliyet izni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), Adil Tasarruf Finansman AŞ ve Albayrak Tasarruf Finansman AŞ’ye faaliyet izni verildi.

Euro fena yükseldi, dolar kalakaldı!

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu merak ediyor. Arama motorlarına sık sık, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar oldu?”, “Güncel döviz kuru ne durumda …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.