Hamas, Haniye’nin “önceden odasına yerleştirilen bombayla” öldürüldüğü iddiasını yalanladı

“`html

Hamas, Haniye’nin Suikastı ile İlgili İddiaları Reddetti

Hamas, İran’ın Tahran kentinde hayatını kaybeden hareketin eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, “kaldığı odasına yerleştirilen bir bomba vasıtasıyla öldürüldüğü” yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Haniye suikastı hakkında İsrail basınında yer alan spekülasyonların ardından Hamas, resmi bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Haniye’nin Tahran’daki konakladığı odaya yerleştirilen “gelişmiş bir bomba” ile öldürüldüğüne dair haberlerin “Siyonist işgal güçleri tarafından yayılmış asılsız iddialar” olduğu vurgulandı.

Hamas ve İran güvenlik güçlerinin ortak yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına göre, suikastin aslında Haniye’nin cep telefonu sinyalini hedef alan 7.5 kilogramlık güdümlü bir füze ile gerçekleştirildiği belirlendi.

Açıklamada ayrıca, “İşgalcilerin bugün ortaya attıkları iddialar, İran’ın resmi askeri tesislerinden birine yapılan füze saldırısının egemenlik ihlali gibi net bir suç olduğunu toplumdan gizlemek için yapılan çaresiz bir girişimdir.” ifadesi yer aldı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Mossad’ın Haniye’yi Tahran’daki konaklamasında önceden yerleştirilen “hassas bomba” ile hedef aldığı iddialarını gündeme getirmişti.

Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunan Haniye, 31 Temmuz’da gerçekleştiren suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

İsrail Savunma Bakanı Katz, 23 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Tahran’da Haniye’ye yönelik düzenlenen suikastın arkasında Tel Aviv’in olduğunu ilk kez kabul etti. (AA)

Orta Doğu’da Artan Gerilim ve Savaş Riski

Orta Doğu, bölgesel savaş endişelerini artıran çatışmalı bir dönemden geçiyor. İsrail’in Hizbullah’a yönelik gerçekleştirilen saldırılar, Lübnan’ın güneyinde yürütülen kara harekâtları ve İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik balistik füzelerle düzenlenen misillemeler, gerilimi daha da artırmış durumda. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü askeri operasyonlarda İsrail, Lübnan’ın güneyindeki hedeflerini de genişletmeyi planlıyor.

ABD’nin, gerilim tırmandırıcı adımlardan kaçınılması yönündeki uyarıları ve Katar ile Mısır liderliğindeki ateşkes çabaları devam ederken, Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik hedefli saldırılar gerçekleştirilmişti. İsrail, birkaç gün boyunca Hizbullah’a ait iletişim cihazlarını vurdu.

  • TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah militanlarının iletişim cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2,800 kişi yaralandı.
  • TIKLAYIN | Telsizlerin patlatılması sonucu en az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı “Yeni savaş aşaması” açıklaması yaptı.

Hizbullah Liderinin Ölümü ve Sonrası

Gerilimi artıran bir diğer olay, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Dahiye bölgesine gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesiydi. İsrail ordusu, 21 Eylül’de hedefli bir saldırı gerçekleştirerek Beyrut’un bu bölgesinde bir bina hedef aldı. Saldırıda, Hizbullah’ın önemli komutanlarının da yaşamını yitirdiği açıklandı.

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut’taki İsrail saldırısında öldü.

İran’dan Misilleme ve Gelişmeler

İran, İsrail’in Hizbullah’a karşı düzenlediği operasyonlara yanıt olarak, İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlattı. Saldırı, Haniye ve Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildi. İran Devrim Muhafızları, bu hamlenin meşru savunma çerçevesinde olduğunu belirtti.

TIKLAYIN | İran’dan İsrail’e yönelik misilleme saldırısında yaklaşık 200 füze kullanıldı; ABD’den destek geldi.

Gelişmelerin ardından, İsrail hükümeti de İran’ın bu hamlesine karşılık vermeye hazır olduklarını bildirdi.

“`

Related Posts

Taliban barış elçisi kesildi: Hindistan ve Pakistan’a diyalog çağrısı

Hindistan’ın Pakistan topraklarında “terör hedefi” olarak tanımladığı bölgelere roket saldırısı düzenlemesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Bugün toplanan Pakistan güvenlik komitesi, Hindistan’ın saldırısını savaş eylemi olarak …

DİSK ve belediye imzaladı, en düşük işçi maaşı 42 bin 287 TL oldu

Narlıdere Belediyesi ve DİSK’e bağlı Genel-İş 4 No’lu Şube arasında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı, imzalar atıldı. Buna göre, en düşük işçi maaşı bekar çalışanlar için aile yardımı ile birlikte 42 bin 287 TL, evli çalışanlar için 43 bin 131 TL oldu. Belediye Başkanı Erman Uzun, “Her iki tarafın da yapıcı ve olumlu yaklaşımıyla uzlaşmayla sonuçlanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz çalışma arkadaşlarımıza ve ailelerine hayırlı olsun” dedi.

Can Atalay’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ için veda mesajı

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllarını verdiği, her türlü sıkıntıya katlandığı ‘barış’a ülkemiz tez zamanda kavuşsun. Onun arkasından yollayacağımız en büyük armağan ‘barış içinde yaşayan bir ülke’ olacaktır. Güle güle Sırrı abi… Seni unutmayacağız” dedi.

Hala terör listesinde bulunan Şaraa, Macron ziyareti için özel izin aldı

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmed el-Şaraa, Beşar Esad’ın devrilmesinden sonra Avrupa’ya ilk ziyaretini Paris’e yapıyor. Ancak hala terör listesinde olan Şaraa, bu görüşmeyi gerçekleştirebilmek için BM’den özel izin almak zorunda kaldı.

Vergi olmayan tek ülke: Sadece 63 kişi yaşıyor

Avrupa’nın ortasında, yalnızca 63 kişinin yaşadığı ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan sıra dışı bir ülke yükseliyor. Vergisiz ve müdahalesiz..

Avcılar D-100’de makaslı tehlike: Trafiği birbirine kattı

Avcılar D-100 Karayolu’nda tehlikeli hareketler yaparak yolda ilerleyen sürücü başka bir otomobilin araç kamerasına yansıdı. Yol boyunca hızla şerit değiştiren sürücü hem sürücülerin hayatını hem de trafik güvenliğini tehlikeye attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir