Kakao fiyatlarında yeni ralli

Kakao fiyatlarındaki dalgalanmalar devam ediyor.

ABD’deki emtia borsası Intercontinental Exchange’de işlem gören kakaonun ton başına fiyatı bu yıl büyük bir gerileme yaşadı. Değerini %34’ten fazla kaybederek 7.613 dolara kadar düşen kakaonun fiyatı, daha sonra kayıplarını telafi ederek 11.000 doların üzerine çıktı.

Kakaonun ton başına fiyatı, 2024 sonuna kıyasla %5’ten fazla değer kaybetmesine rağmen nisan ayına göre yaklaşık %24 arttı. Fiyatlar, bu ay içinde 11.280 dolara kadar yükseldi.

Kakaonun üretim maliyetinin çok üzerinde işlem görmesi, talebin azalmasına ve piyasada arz fazlası oluşmasına neden oldu. Bununla birlikte, Nijerya’daki kakao ihracatındaki artış, arz endişelerinin azalmasına katkı sağladı.

Fiyatları olumsuz etkileyen bir diğer faktör ise, çikolata üreticileri Hershey ve Mondelez’in yüksek fiyatların talebi düşürdüğü yönündeki uyarılarıydı.

Son zamanlarda kakao fiyatları, sert düşüşler yaşadığı bu yılda %20’den fazla yükselerek tekrar 11.000 dolar seviyelerinin üzerine çıktı. Bu durum, kakao fiyatlarının tekrar rekorlar kırıp kırmayacağı sorularını gündeme getirdi.

Geçen yıl kakaonun ton başına fiyatı 12.931 dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı.

ARZ ENDİŞELERİ YÜKSELİŞİ TETİKLİYOR

Kakao fiyatlarındaki son artışların nedenleri arasında Fildişi Sahili’nde kakao ihracatındaki hızın azalması ve Batı Afrika’daki hava koşullarındaki belirsizlikler yer alıyor.

Afrika Sel ve Kuraklık Gözlemevi’ne göre, Batı Afrika’da son yağışlara rağmen Gana ve Fildişi Sahili’nin üçte birinden fazlası hala kuraklıkla mücadele ediyor.

Fildişi Sahili’nde hasat edilen kakao kalitesine ilişkin endişeler de fiyatların yükselmesinde rol oynuyor.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, “Kakao fiyatlarındaki son yükselişin en büyük nedenlerinden biri Fildişi Sahili” dedi ve dünya kakao üretiminin büyük bir kısmının bu bölgeden geldiğini belirtti.

Ergezen’e göre, kalite endişeleri nedeniyle Avrupa’daki büyük çikolata üreticilerine gönderilen Fildişi Sahili’ndeki kakao ürünleri geri iade ediliyor ve bu durum fiyatları etkiliyor.

Ergezen’in değerlendirmesine göre, düşük kalitedeki kakao ürünlerinde yaşanan arz azalışı fiyatları yukarı çekiyor ve gelecekte yeni rekorlar kırılmasına neden olabilir.

Related Posts

19 Mart’ın faturası Borsa İstanbul’a ağır oldu

Borsa, 2025’e umutla başladı ancak 19 Mart’la başlayan siyasi gelişmeler ve küresel ekonomik baskılarla ilk 5 ayda yatırımcısına reel kayıp yaşattı. BIST 100’ün piyasa değeri 19 Mart’tan bu yana 1.47 trilyon lira geriledi.

Elektrik üretim santrallerine 2 milyar liralık destek

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 32 elektrik üretim santraline nisan ayı için 2 milyar 11 milyon 483 bin 75 lira kapasite ödemesi yapacak.

Emtia piyasalarında tarife belirsizliği etkisi

Emtia fiyatlarında tamamlanan haftada, tarife gelişmeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik suçlamaları ve açıklanan makroekonomik veriler etkili oldu.

Binlerce ton patates çöpe gitme tehlikesinde

Bitlis’in Ahlat ilçesinde, depolarda bekleyen 20 bin ton alıcı bekliyor. Depolarda alıcı bekleyen tonlarca patates satılmazsa çöpe dökülecek. Bölgenin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Ahlat’ta çiftçiler, havaların ısınmasıyla birlikte …

Fethiye-Rodos deniz otobüsü seferleri başladı: İşte bilet fiyatları

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve İDO iş birliğiyle hayata geçirilen Fethiye-Rodos deniz otobüsü seferleri bugün itibarıyla başladı.

Ödemeler bugün hesaplara yatıyor! Bakanlık açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verildi. Paylaşımda, “251 milyon 273 bin 225 lira tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve …