Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Skolyoz Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz, omurganın sağa ya da sola doğru 10 derecenin üzerinde eğrilik göstermesiyle ortaya çıkan bir duruş bozukluğudur. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, skolyozun çoğunlukla 10 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirtiyor ve kız çocuklarında erkeklere kıyasla daha sık görüldüğünü vurguluyor.

‘Erken Teşhis Önemli’

Dr. Özkoçak, skolyozun erken fark edilmesinin tedavi sürecini kolaylaştırdığını belirtiyor. Omuz seviyelerinde dengesizlik, kürek kemiklerinin birinin daha belirgin olması, bel ve kalça bölgesinde asimetri gibi belirtiler skolyozu gösterebilir. Bu belirtileri taşıyan çocukların mutlaka bir fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

‘Tedavi Yöntemleri’

Dr. Özkoçak, skolyozun derecesine göre farklı tedavi seçeneklerinin uygulanabileceğini belirtiyor. 10-20 derece arasındaki eğriliklerde özel omurga egzersizleriyle başarılı sonuçlar elde edilebileceği ifade ediliyor. 20-40 derece arası skolyozlarda egzersizlerin yanı sıra korse kullanımının da etkili olduğu belirtiliyor. 40 derecenin üzerindeki eğriliklerde ise cerrahi müdahale düşünülmelidir, ancak çoğu çocuk büyüme sürecinde sağlıklı bir omurgaya sahip olabilir.

‘Omurga Sağlığı Önemlidir’

Dr. Özkoçak, omurga sağlığının hayat boyu korunması gerektiğini vurgulayarak, omurgaya cilt bakımına gösterilen özenin de gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Duruş bozukluklarının ciddiye alınması ve erken müdahale ile ilerlemenin durdurulabileceği ifade ediliyor. Unutmayın, omurga vücudun pırlantası gibidir.

Related Posts

Pek çok faydası var! Aşure pişirirken ve tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Bereketin, birliğin ve paylaşmanın güçlü bir simgesi olan aşure sağlığa da faydalı bir tatlı olarak kabul ediliyor. Ancak aşureyi gerek hazırlarken gerekse tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Erdoğan Aksan, sağlıklı aşurenin 6 püf noktasını anlattı.

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.