Artrit hastalarının tüketmemesi gereken 2 gıda!

Artrit ve Beslenme

Artrit, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, eklemlerde ağrı, şişlik ve iltihaplanmayaneden olan kronik bir hastalıktır. Tedavisi bulunmayan bu rahatsızlığı yönetmek ve semptomları kontrol altında tutmak oldukça önemlidir. Uzmanlar, artrit hastalarının uzak durması gereken besinleri açıklayarak, bu gıdaların tüketilmesi durumunda hastalığın belirtilerinin kötüleşebileceğini vurgulamaktadır.

Artrit Belirtileri ve Önemi

Ulusal Sağlık Servisi (NHS), artritin çeşitli tiplerinin olduğunu ve her bireyde farklı belirtiler gösterebileceğini belirtirken, en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Eklem ağrısı, hassasiyet ve sertlik,
  • Eklemlerde ve çevresinde iltihaplanma,
  • Hareket kısıtlılığı,
  • Etkilenen bölgede sıcak ve kızarık deri,
  • Kas zayıflığı ve kaybı.

Uzmanlara göre, artrit belirtilerini hafifletmek için doğru beslenme alışkanlıkları benimsemek önemlidir. Ancak, bazı besinlerin ağrıları artırarak belirtilerin şiddetlenmesine neden olabileceği bilinmektedir.

Artrit Hastalarının Uzak Durması Gereken 2 Besin

Doktorlar Komitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, artrit hastalarının uzak durması gereken 2 besin; elma ve domatestir. Bunun sebebi ise bu besinlerin içinde bulunan solanin adlı bileşiğin varlığıdır. Solanin, patlıcangiller familyasına ait bitkilerde bulunan doğal bir glikoalkaloid zehirdir. Bu bileşiğin eklemlerde iltihaba sebep olarak artrit belirtilerini şiddetlendirebileceği düşünülmektedir.

2013 yılında yapılan bir araştırmada, solaninin romatoid artrit üzerinde olumsuz etkileri incelenmiştir. Araştırmada, menopoz sonrası dişi sıçanlarda solanin alımının eklem şişliğine ve dokuların zarar görmesine neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, özellikle yaşlı ve romatoid artrit hastalarının patlıcangilleri tüketmemeleri önerilmektedir.

Artrit hastalarının uzak durması gereken elma ve domates gibi besinler, belirtileri şiddetlendirerek ağrıları artırabilir. Ancak, bazı uzmanlar artrit hastalarının solanin içeren besinleri dikkatli bir şekilde tüketmeleri ve sonrasında etkilerini gözlemleyerek karar vermeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.