Aydınlatma gideri kara delik oldu

Aydınlatma Giderleri 17 Milyar TL’ye Ulaştı!

Ülkemizdeki sokak ve caddelerin aydınlatılması için harcanan enerji miktarındaki artış, genel aydınlatma giderlerini astronomik boyutlara taşıdı. 2018 yılında cadde ve sokak aydınlatması için harcanan 1 milyar 644 milyon lira tutarı, 2022 yılında tam 17 milyar liraya ulaştı. Bu artışı sorgulayan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Türkiye’nin dünya haritasında yeri mi değişti acaba? Bilmiyoruz, kutuplara falan mı taşındık? Yani Türkiye’nin gün ışığını alma miktarı mı değişti, nedir?” şeklinde konuştu.

6 Türkiye Büyüklüğünde Genel Aydınlatma Gideri

TEDAŞ’ın hesaplarının görüşüldüğü Meclis KİT Komisyonu’nda aydınlatma için ayrılan bütçe ele alındı. 2018’de 1 milyar 644 milyon TL, 2019’da 2 milyar 77 milyon TL, 2020’de 2 milyar 462 milyon TL ödenmiş. 2021’de bu rakam 3 milyar 849 milyon TL’ye yükselirken, 2022’de genel aydınlatma ödeme tutarı 17 milyar 48 milyon TL’ye kadar çıktı. 2023’te ise giderler 29 milyar 848 milyon TL’yi aştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Genel Müdürlüğü bütçesinden TEDAŞ’a aktarılan bu tutarların elektrik dağıtım şirketlerine dağıtıldığını belirten CHP’li Yavuzyılmaz, “Geçen yılda 3 milyar 849 milyon lira olan genel aydınlatma ödemeleri tutarı, nasıl olur da bir yıl içinde 17 milyar 48 milyon liraya yükselir? 2021 ile 2023 arasındaki artış oranı yüzde 675’e ulaşıyor. Yani son iki yılda, 6 Türkiye büyüklüğünde aydınlatma gideri ödenmiş. Bu durum oldukça şaşırtıcı” dedi.

Şirketleri İhya Eden Giderler

Aydınlatma giderlerinin 3 milyar liradan 17 milyar liraya çıkmasının, elektrik dağıtım şirketlerini ciddi şekilde etkilediğini belirten CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, şu açıklamada bulundu: “Durum oldukça net. Elektrik dağıtım şirketlerinin OSOS’larının yani otomatik sayaç okuma sistemlerinin olması ve bu sistemi kontrol ediyor olmanız, harcamaları kontrol edebildiğiniz anlamına gelmez. Genel aydınlatma ödemeleri Enerji Bakanlığı’nın büyük bir sorunu haline geldi. Şu an için neyi, neye göre ödediğiniz belirsiz bir durumda.”

Related Posts

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 15 milyar 497 milyon lira azalarak 543 milyar 827 milyon liraya düştü.

Yola çıkacak sürücüler dikkat! İşte kara yollarında yapılan çalışmalar (03 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, TAG Otoyolu’nun Bahçe-Nurdağı kavşakları 16-18. kilometrelerinde derz değişimi ve üstyapı yenileme çalışmaları nedeniyle ulaşım Gaziantep-Adana istikametinden iki yönlü ve kontrollü sağlanıyor …

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

BMW’de EV depremi: 71 bin araç geri çağrıldı

BMW, dünya genelinde 70 binden fazla elektrikli aracını geri çağırma kararı aldı. Amerika Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından paylaşılan bilgiye göre, geri çağırmanın sebebi, araç yazılımında tespit edilen ve yüksek voltaj …