“Çocuklarda tekrarlayan orta kulak iltihabı, işitme kaybına yol açabilir”

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi İşitme Kaybına Yol Açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığının, tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Tuhanioğlu, bu durumun zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kayıplarına yol açabileceğini belirtti.

Orta Kulak İltihabı ve Belirtileri

Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, tıpta “otitis media” olarak bilinen orta kulak iltihabının kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabi hastalığı olduğunu ifade etti. Hastalığın yetişkinlerde de görülebileceğini ancak daha sık çocuklarda ortaya çıktığını vurgulayan Tuhanioğlu, orta kulak iltihabıyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi.

“En Yaygın Neden Solunum Yolu Enfeksiyonlarıdır”

Orta kulak enfeksiyonunun en yaygın nedeninin virüs veya enfeksiyon kaynaklı solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tuhanioğlu, özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığının tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesine neden olabileceğini belirtti. Bu durumun ihmal edilmesi durumunda kalıcı işitme kayıplarına sebep olabileceğini aktardı.

Kış Aylarında Daha Sık Görülür

Doç. Dr. Tuhanioğlu, burun tıkanıklığına neden olan solunum yolu enfeksiyonları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan orta kulak iltihaplarının kış aylarında daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca çocuklarda tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarının geniz eti büyümesine yol açabileceğini ve bunun da östaki kanalı tıkanıklığına neden olarak orta kulak havalanmasını bozabileceğini ifade etti.

Kulakta Ağrı, Tıkanıklık His, Ateş ve İşitme Güçlüğü Belirtileri Olabilir

Orta kulak iltihabının belirtilerine dikkat çeken Doç. Dr. Tuhanioğlu, her yaşta görülebilen yaygın belirtilerin bir veya her iki kulakta ağrı, kulakta tıkanıklık hissi, işitme güçlüğü, bazen kulaktan sıvı gelmesi, kulakta çınlama ve ateş olduğunu belirtti.

Antibiyotik Tedavisi ve İyileşme

Doç. Dr. Tuhanioğlu, çoğu zaman orta kulak enfeksiyonunun kendiliğinden iyileşse de antibiyotik tedavisinin gerekebileceğini belirtti. Bu süreçte ağrıyı azaltmaya yönelik ilaçlar ile östaki tıkanıklığını önlemeye yönelik burun spreylerinin hekim tarafından reçete edilebileceğini vurguladı.

İlaç Tedavisi Yetersizse Tüp Takılabilir

Çocuklarda geniz eti büyümesi, alerjik durumlar ya da sık solunum yolu enfeksiyonlarının östaki kanalı tıkanıklığına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Tuhanioğlu, bu durumda tüp takılmasının gerekebileceğini ve aksi halde ciddi işitme kayıplarının görülebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.