Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Uykunun Önemi ve Uyku Bozuklukları: Uzmanlar Uyarıyor

Uykunun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Meliha Aydın, uyku problemleri hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Meliha Aydın’ın verdiği bilgilere göre uykunun, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, vücudun düzenli bir şekilde fonksiyon görmesi için kritik bir ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre en sık karşılaşılan uyku bozukluğu olan insomnia (uykusuzluk), toplumun üçte birinde belirtiler gösteriyor. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin %6 ila %10’unda uykusuzluk belirtilerinin ciddi düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir

Uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının tedavi edilmemesi durumunda günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku problemlerinin birçok ciddi hastalığa neden olabileceğini açıklıyor. Bu hastalıklar arasında kalp sorunları, hipertansiyon, obezite, depresyon, psikolojik rahatsızlıklar ve hafıza problemlerinin olduğu belirtiliyor. Tedavi edilmeyen uykusuzluk durumunda hayati risklerle karşı karşıya kalınabileceği vurgulanıyor.

Dr. Meliha Aydın’ın açıklamalarına göre uykusuzluk tedavisinde ilk adım, uyku testi olarak bilinen Polisomnografi (PSG) yöntemidir. Bu test ile hastanın uyku esnasındaki yaşamsal faaliyetleri kayıt altına alınarak uyku apnesi gibi durumların teşhisi konulmaktadır. Uyku apnesi gibi durumlarda çoklu disiplinli bir yaklaşımın gerekliliği ve hastaların yakınlarından destek almalarının önemi vurgulanmaktadır.

Psikiyatrik Hastalıklarla Uyku Bozuklukları Arasındaki Bağlantı

Psikiyatrik hastalıkların ve uyku bozukluklarının birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, sağlıklı bir uyku düzeninin ruh sağlığı için önemini vurguluyor. Psikiyatrik hastalıkların yarısından çoğunda uyku sorunu yaşandığına dikkat çeken Dr. Taş, uyku sorunu olan hastaların da yarısından fazlasının psikiyatrik tanı aldığına işaret ediyor.

Uyku hijyeninin psikiyatrik hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, düzenli bir uyku rutininin sağlanması gerektiğini ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktivitelerin yapılmasının faydalı olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca kafein, alkol ve elektronik cihazların uyku öncesinde kullanılmaması gerektiği de önemle vurgulanıyor.

Related Posts

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.