İklim değişikliği nedeniyle Çanakkale’deki kuş popülasyonu arttı

Çanakkale’de 2025 Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Arttı

Çanakkale’de gerçekleştirilen 2025 Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) sonuçlarına göre kuş sayılarında artış görüldü. Kuş gözlemcisi Cenk Polat, son 5 yıla bakıldığında son 2 yılda kuş sayılarında artış olduğunu belirtti. Avrupa’da kar, soğuk hava ve don olaylarının artması nedeniyle kuşların güneye inmesinin bu artışta etkili olduğunu ifade etti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ilgili kanunlar ve yönetmelikler doğrultusunda su kuşlarının envanterini belirlemek adına KOSKS çalışmalarını gerçekleştirdi. Yaban hayatı fotoğrafçısı ve kuş gözlemcisi Cenk Polat, iklim değişikliği sebebiyle kuşların güneye inmesi sonucunda Çanakkale’de kuş sayılarında artış yaşandığını vurguladı. Polat, KOSKS’un kuzey yarımkürede aynı tarihlerde diğer ülkeler tarafından da yapıldığını belirterek amacın kuş populasyonunu belirlemek, durumlarını değerlendirmek olduğunu dile getirdi.

“Kavak Deltası’nda En Yüksek Kuş Sayısına Ulaştık”

Çanakkale’de bulunan Kavak Deltası’nın oldukça önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Cenk Polat, bu yıl en yüksek kuş sayısına Kavak Deltası’nda ulaşıldığını belirtti. Flamingolar, pelikanlar ve su kuşlarının izlendiği bu bölgede nesli tehlike altında olan kuş türlerinin de gözlemlendiğini aktardı. Çanakkale’nin çeşitli sulak alanlarında yapılan çalışmaların sonucunda kuş sayılarının olumlu olduğu belirlendi.

“Kuş Populasyonunda Azalma Yaşanıyor”

Her yıl sıcaklık rekorlarının kırıldığına dikkat çeken Cenk Polat, yüksek sıcaklıkların kuş sayıları ve popülasyonunda büyük değişikliklere yol açtığını ifade etti. İklim değişikliğinin kuşlar üzerindeki etkilerini anlatan Polat, su kuşları ve ördekler gibi türlerin sayılarında önemli azalmalar yaşandığını belirtti. Nesli tehlike altında olan kuş türlerine karşı avcılığın kontrollü bir şekilde yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Taliban barış elçisi kesildi: Hindistan ve Pakistan’a diyalog çağrısı

Hindistan’ın Pakistan topraklarında “terör hedefi” olarak tanımladığı bölgelere roket saldırısı düzenlemesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Bugün toplanan Pakistan güvenlik komitesi, Hindistan’ın saldırısını savaş eylemi olarak …

DİSK ve belediye imzaladı, en düşük işçi maaşı 42 bin 287 TL oldu

Narlıdere Belediyesi ve DİSK’e bağlı Genel-İş 4 No’lu Şube arasında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı, imzalar atıldı. Buna göre, en düşük işçi maaşı bekar çalışanlar için aile yardımı ile birlikte 42 bin 287 TL, evli çalışanlar için 43 bin 131 TL oldu. Belediye Başkanı Erman Uzun, “Her iki tarafın da yapıcı ve olumlu yaklaşımıyla uzlaşmayla sonuçlanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz çalışma arkadaşlarımıza ve ailelerine hayırlı olsun” dedi.

Can Atalay’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ için veda mesajı

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllarını verdiği, her türlü sıkıntıya katlandığı ‘barış’a ülkemiz tez zamanda kavuşsun. Onun arkasından yollayacağımız en büyük armağan ‘barış içinde yaşayan bir ülke’ olacaktır. Güle güle Sırrı abi… Seni unutmayacağız” dedi.

Hala terör listesinde bulunan Şaraa, Macron ziyareti için özel izin aldı

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmed el-Şaraa, Beşar Esad’ın devrilmesinden sonra Avrupa’ya ilk ziyaretini Paris’e yapıyor. Ancak hala terör listesinde olan Şaraa, bu görüşmeyi gerçekleştirebilmek için BM’den özel izin almak zorunda kaldı.

Vergi olmayan tek ülke: Sadece 63 kişi yaşıyor

Avrupa’nın ortasında, yalnızca 63 kişinin yaşadığı ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan sıra dışı bir ülke yükseliyor. Vergisiz ve müdahalesiz..

Avcılar D-100’de makaslı tehlike: Trafiği birbirine kattı

Avcılar D-100 Karayolu’nda tehlikeli hareketler yaparak yolda ilerleyen sürücü başka bir otomobilin araç kamerasına yansıdı. Yol boyunca hızla şerit değiştiren sürücü hem sürücülerin hayatını hem de trafik güvenliğini tehlikeye attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir