İşgücü yeni bir döneme mi giriyor? Yapay zeka devrimi

Yapay Zekâ ve Otomasyon Ekonomiyi Nasıl Etkiliyor?

Son bilimsel çalışmalar ve uzman görüşlerine göre, yapay zekâ ve otomasyonun ekonomik dengeler üzerindeki etkileri oldukça çarpıcı bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu teknolojilerin işgücü üzerindeki ikili rolü, gelecekte iş dünyasının şekillenmesinde büyük bir rol oynayabilir.

Yapay Zekânın İş Hayatındaki Rolü

McKinsey Global Institute’un raporuna göre, 2030 yılına kadar yapay zekâ destekli otomasyonun dünya çapında yaklaşık 800 milyon işi etkileyebileceği öngörülüyor. Bu da küresel işgücünün yaklaşık %20’sine denk gelmektedir. Rapor, özellikle rutin ve tekrarlayan görevlerin otomasyona yenik düşebileceğini, ancak yaratıcı ve insan odaklı rollerin daha az etkilenebileceğini belirtiyor.

Otomasyon ve İş Dönüşümü

MIT’den ekonomist Prof. David Autor’a göre, otomasyon işleri yok etmekten çok dönüştürmektedir. Yapay zekânın benzer bir etkiye sahip olabileceği belirtilirken, asıl mesele işçilerin bu değişime ne kadar hızlı uyum sağlayabileceğidir.

WEF’in “Geleceğin İşleri Raporu”na göre, yapay zekâ ve robotik teknolojiler 2030’a kadar 97 milyon yeni iş fırsatı yaratabilirken, aynı dönemde 85 milyon işin de ortadan kalkabileceği öngörülüyor. Bu değişimin öncüleri arasında veri analistliği, makine öğrenimi mühendisliği ve etik yapay zekâ uzmanlığı gibi roller bulunmaktadır.

Eşitsizlik ve Dönüşüm

Oxford Üniversitesi’nden teknoloji uzmanı Prof. Carl Benedikt Frey’e göre, teknoloji bazı sektörleri yok ederken, yeni sektörlerin de doğmasına neden olmaktadır. Önemli olan işgücünün bu hıza ayak uydurabilmesidir.

Goldman Sachs’ın analizine göre, yapay zekâ küresel GSYH’yi önümüzdeki 10 yıl içinde %7 oranında artırabilir; ancak büyümenin eşit dağılmayabileceği uyarısı yapılıyor.

Sonuç ve Öneriler

Uzmanlar, yapay zekâ ve otomasyonun gelecekte iş dünyasını nasıl etkileyeceği konusunda hem umut hem kaygı duymaktadır. Teknolojinin ekonomik büyümeyi tetikleyebileceği bilinirken, herkes için adil bir gelecek için acil politikalar geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Robotlarla insanların bir arada çalıştığı bu yeni çağda, iş dünyasının sınırlarını aşarken, ekonomik dengelerin nasıl evrileceği ise merak konusu olmaya devam etmektedir.

Related Posts

Android kullanıcılarına müjde: Beklenen özellik sonunda geliyor!

Google, Android telefonlarda çoklu görev konseptini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda şirketin mevcut bölünmüş ekran modundan daha farklı çalışan ve birden fazla uygulamanın daha kolay açılmasına ve geçiş yapılmasına imkan …

Windows 11 25H2 güncellemesi: Kodlardan gelen ipuçları ortaya çıkıyor

2025’in ikinci yarısında yayımlanması beklenen Windows 11 25H2 güncellemesi, yapı numarasında küçük değişikliklerle yeni özellikler sunabilir.

Huawei, yapay zekalı akıllı televizyonunu tanıttı

Huawei, Smart TV serisine yeni bir model ekledi: Vision Smart Screen 5 SE. Huawei’nin yeni akıllı televizyonu, 55 inç, 65 inç ve 75 inç boyut seçeneğiyle geliyor ve premium MiniLED ekran teknolojisi, Huawei’nin HarmonyOS akıllı platformu, yapay …

Bilim dünyasında çığır açan keşif

Güney Koreli bilim insanları, aşırı sıcaklıklarda bile gücünü koruyabilen yüksek entropili bir metal geliştirmeyi başardı.

Xiaomi, yapay zekalı hoparlörünü duyurdu!

Xiaomi, akıllı ev ürünleri yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Şirketin yeni ürünü Xiaomi Smart Speaker, düşük fiyatına rağmen sahip olduğu gelişmiş yapay zeka asistanı ve çok yönlü bağlantı seçenekleriyle dikkat çekiyor. Xiaomi, yapay zekalı …

Türkiye’de haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri belli oldu!

JustWatch tarafından paylaşılan güncel verilere göre Türkiye’de dijital platformlarda en çok izlenen dizi ve filmler belli oldu. 14 Nisan – 20 Nisan tarihleri arasındaki verileri kapsayan listede Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, BluTV …