Kahvaltının Gücü: Neden sağlığınız için en önemli öğündür?

KAHVALTININ ÖNEMİ

Kahvaltı bir gece boyunca yemek yemedikten sonra günün ilk öğünüdür. Genel sağlığı korumak, enerji seviyelerini artırmak ve günlük performansı iyileştirmek için gereklidir.

Kahvaltı, günlük işleri yapmak için enerji sağlamak amacıyla genellikle günün en önemli öğünü olarak adlandırılır, ancak farklı uzmanlar kahvaltının gerçekten gerekli olup olmadığı konusunda farklı görüşlere sahiptir.

2021’de 14 gözlemsel çalışmanın sistematik bir incelemesi, haftada yedi kez kahvaltı yapanların kardiyovasküler hastalıklar ve diğer metabolik rahatsızlıklar için daha düşük risk taşıdığını buldu. 2017’de yayınlanan ve tip 2 diyabetli 18 katılımcı ve 18 sağlıklı katılımcının yer aldığı bir randomize kontrollü çalışma, kahvaltı atlamanın sirkadiyen ritimleri bozduğunu buldu. Kahvaltıyı atlayanlar ayrıca yemek yedikten sonra kan şekeri seviyelerinde daha büyük artışlar yaşadı. Çalışmanın yazarları, kahvaltı yapmanın iç saatimizin zamanında çalışması için hayati önem taşıdığını öne sürdüler.

SAĞLIKLI BİR KAHVALTI TABAĞI NASIL OLMALI?

İyi dengelenmiş bir kahvaltı, uzun süreli enerji sağlamak ve sabah ortası çöküşlerini en aza indirmek için protein, lif ve sağlıklı yağlar dahil olmak üzere çeşitli makro besinleri içermelidir. Tam tahıllar, kuruyemişler, meyveler, süt ürünleri ve bitki bazlı protein kaynaklarının hepsi kan şekerini ve sindirimi kontrol etmeye yardımcı olur. her gün besin açısından zengin bir kahvaltı yapanların sağlıklı bir kiloyu koruma, bilişsel işlevlerini geliştirme ve kronik hastalık risklerini düşürme olasılıkları daha yüksektir.

Protein dolu smoothieler, yulaf ezmesi ve probiyotik yoğurtlar gibi fonksiyonel öğünlerin artan popülaritesi cesaret vericidir. Daha fazla insan bağırsak sağlığı, bağışıklık ve uzun vadeli canlılığa odaklanıyor ve bu da bilinçli yeme uygulamalarına olan talebi artırıyor.

ÖĞÜN ZAMANLAMASININ ROLÜ

İnsan vücudunun yeme düzenleri genellikle gün ışığına maruz kalma ve biyolojik ritimler, yani sirkadiyen ritim gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Sıradan insanlar yeme alışkanlıklarının genellikle uyku-uyanıklık döngüsüne bağlı olduğunu düşünürken, araştırmalar vücudun iç saati olan sirkadiyen ritmin çok önemli bir rol oynadığını söylüyor. İdeal olarak, kahvaltı uyandıktan sonraki iki saat içinde tüketilmelidir. Neden mi? Çünkü vücudun glikoz seviyelerini yenilemesini ve sindirimi harekete geçirmesini sağlar. Metabolizmayı normalleştirmeye, sindirimi iyileştirmeye ve gün boyunca enerji seviyelerini korumaya yardımcı olmak için uygun öğün zamanlamasını korumak çok gereklidir.

Bazıları kişisel tercihleri ​​veya yoğun programları nedeniyle kahvaltıyı atlar, ki bu böyle olmamalıydı, diğerleri ise enerji ve genel refah için kahvaltıya güvenir. Karışıklık, farklı çalışmaların kahvaltıyı farklı şekilde tanımlamasından kaynaklanmaktadır. Sağlık üzerindeki etkisini doğru bir şekilde anlamak için net ve ayrıntılı raporlar gereklidir

Related Posts

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yanlış diş ipi, diş eti çekilmesine neden olabilir! Doğru olanı nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Menenjit vakalarının takip edilmediğini belirten Dr. Kırımlı: Çocuklarımız ölmesin

Türkiye’de “menenjit” nedeniyle iki haftada iki çocuk yaşamını yitirdi. Uzmanlar, menenjit aşısının aşı takvimine alması için Sağlık Bakanlığı’na uyarılarda bulunurken menenjitin bulaşıcı ve hızla kötüleşen bir hastalık olduğunu belirtti.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Karaman’da Bir Adam Evinde Ölü Bulundu

Karaman’da 39 yaşındaki adam evinde ölü bulundu KARAMAN – Karaman’da 39 yaşındaki adam, arkadaşı tarafından evinde ölmüş halde bulundu. Olay, akşam saat 22.40 sıralarında Gazi Dükkan Mahallesi 128. Sokak’ta bulunan 2 katlı müstakil evin ikinci …

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir