Otizmli bireylerin aileleri destek beklerken, Sağlık Bakanlığı’ndan iptal kararı!

Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon otizmli bireyin bulunduğu tahmin edilirken, ailelerin temel haklara erişiminde yaşadığı zorluklara yeni bir engel daha eklendi. Sağlık Bakanlığı’nın, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik 2. Ulusal Eylem Planı kapsamında öngörülen, öfke, duygusal çöküş veya kriz anlarında ailelere destek olacak “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” birimlerinin kurulmasına yönelik maddenin iptal edilmesi, aileler arasında büyük tepkiye yol açtı.

2023–2030 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan ve eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından 2 Nisan 2023 tarihinde ilan edilen plan, otizmli bireylerin erken tanı, takip ve müdahale programlarıyla desteklenmesini hedefliyordu. BirGün’ün haberine göre, planın önemli maddelerinden biri olarak yer alan “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” hizmeti, tam teşekküllü hastaneler bünyesinde çok disiplinli acil müdahale ekiplerinin oluşturulmasını öngörüyordu. Ancak, Aralık 2024’te Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, bu madde eylem planından çıkarıldı.

“Ailelerin ihtiyaç duyduğu destek ortadan kaldırıldı”

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Sedef Erken, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bakanlık, çözüm üretilmeden bu maddenin iptalini gerçekleştirerek, otizmli çocuklara sahip ailelerin en kritik anlarında yanlarında olacak desteği ortadan kaldırdı. Bu durum, uzun süredir beklediğimiz ve ailelerin ihtiyaç duyduğu desteğin eksikliğini daha da derinleştiriyor. Konuyu hukuki yollarla da takip ediyoruz.”

Tasarruf tedbirleri

“Ülkemizdeki otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen eylem planı, uygulama aşamasında ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Mevcut bakım merkezlerinin yetersizliği, artan şiddet olayları ve personel eksikliği ailelerin endişelerini artırıyor. Ekonomik tasarruf tedbirleri, bu alandaki yatırımları ve çözüm önerilerini engelliyor.”

Sağlık Bakanlığı’nın kararının, otizmli ailelerin yaşadığı sıkıntıları daha da ağırlaştırdığı vurgulanan haberde, aileler “Sorunlarımız her geçen gün büyüyor; acil ve somut çözümler üretilmeli” diyerek seslerini duyurmaya devam ediyor.

 

Related Posts

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.