Panama Devlet Başkanı’ndan Trump’a ‘kanal’ yanıtı: Konu tartışmaya kapalı

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı Tartışmaya Kapalı

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’na yönelik sözlerini değerlendirdiği haftalık basın toplantısında, kanalın statüsünün tartışılmaz olduğunu belirtti.

AA’nın aktardığına göre, Mulino, Trump’ın açıklamalarını eleştirerek, “Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğu hukuki ve siyasi bir gerçektir. Eğer Trump’ın farklı bir niyeti varsa, bu tartışmaya yol açmaz” dedi. Kanalın Panamalılar için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Mulino, “Kanal Panamalılara ait ve bu gerçek değişmez. Kanalın Panamalılar tarafından yoğun emek ve fedakarlıkla elde edildiği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

‘TANRI AŞKINA, KANALDA ÇİN ASKERİ YOK…’

Mulino, Kanal geçiş ücretleriyle ilgili sürece de değinerek, “Bu ücretler keyfi olarak belirlenmez. Bu konuda saygı gösterilen ve şeffaf bir süreç mevcuttur” dedi. Trump’ın Çinli asker iddialarına da yanıt veren Mulino, “Panama Kanalı’nda Çin’in herhangi bir rolü olmadığı kesindir. Çin askeri yoktur” diye belirtti.

Ne Olmuştu?

Trump, 22 Aralık’ta Panama Kanalı’nın yüksek ücretleriyle Panama’yı suçlamış ve kanalın düzgün yönetilmediğini savunmuştu. Eski Başkan Jimmy Carter’ın kanalın Panama’ya devredilmesini hata olarak gören Trump, kanalın Panama’nın egemenliği altında olması gerektiğini savunmuştu.

Mulino, Trump’ın bu sözlerine karşı çıkarak, Panama’nın egemenliği ve bağımsızlığının pazarlık konusu olmadığını vurgulamıştı. Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğunu ve bu durumun değişmeyeceğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Zelenski: Topraklarımızı işgalciye teslim etmeyeceğiz

Zelenski: Topraklarımızı işgalciye teslim etmeyeceğiz

Tarihin en büyük turizm kampanyası: 200 bin ücretsiz bilet dağıtılacak

2024’te yaşanan düşüşün ardından turizmi canlandırmak isteyen hükümet, Bangkok ve Phuket gibi popüler merkezlerin yükünü azaltıp ülkenin ‘saklı cennetlerini’ tanıtacak dev bir kampanya başlatıyor.

Sözde korumalar da ateş açıyor

ABD’de yayın yapan CBS televizyonunun yayınladığı görüntülerde, İsrail tarafından sözde insani yardım dağıtması için Gazze’ye gönderilen Gazze Yardım Vakfı (GHF) korumalarının da gıda almak üzere yardım merkezine gelen sivillere ateş açtığı görüldü.

Özgür Özel, tutuklu Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in memleketi Zara’yı ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Divriği’de Sivas’a dönerken tutuklu Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in memleketi Zara’da hemşehrileriyle bir araya geldi.

Özgür Özel, İmamoğlu eylemlerinde tutuklanan gençlerin serbest kalacağı tarihi açıkladı!

Özgür Özel, İmamoğlu eylemlerinde tutuklanan gençlerin serbest kalacağı tarihi açıkladı!

CHP, Aydın’daki saha çalışmalarını tamamladı: İktidar saraylarda, halk ise geçim derdinde!

CHP, Aydın’daki saha çalışmalarını tamamladı: İktidar saraylarda, halk ise geçim derdinde!