Suç ortaklığı tehlikesi! Telif hakkı ihlalleri Telegram’da marka reklamlarıyla büyüyor

Telegram Grupları, Yasa Dışı İçerik Barındırarak Reklam Geliri Elde Ediyor

Gizlilik odaklı yapısıyla dikkat çeken Telegram, hızlı iletişimde lider uygulamalardan biri olma özelliği taşıyor. Ancak, bu platform sadece mesajlaşma imkanı sunmakla kalmayıp, belirli bir derecede anonimlik ve grup yönetimi kolaylıkları sağladığı için yasa dışı içerik barındıran birçok oluşum için “güvenli bir liman” olarak konumlandırılıyor.

Özellikle telif hakkı ihlal edilerek diziler, filmler, ücretli yazılımlar ve e-kitaplar gibi içeriklerin ücretsiz olarak paylaşıldığı gruplar, Telegram üzerinde hızla yaygınlaşıyor ve binlerce üyeye erişebiliyor.

Grup üyeleri, bu platformda telifli içeriklere yasal abonelik ücreti ödemek yerine, internet linkleri veya doğrudan indirme bağlantıları aracılığıyla erişebiliyor.

Aynı şekilde, ücretli ders materyalleri, akademik yayınlar ve popüler e-kitaplar da bu kanallar sayesinde yasa dışı yollarla temin ediliyor.

Bu grupların yöneticileri, yasa dışı faaliyetleri sürdürürken Telegram’ın kendi reklam platformu, çeşitli aracı siteler veya sponsorlu içerikler aracılığıyla önemli miktarda reklam geliri elde ediyor. Bu gelir, yasa dışı faaliyetleri devam ettirmenin temel motivasyonlarından biri haline geliyor.

– Reklam Verme ve Finansman Yöntemleri

Reklam verilebilmesi için bir grubun en az bin üyeye sahip olması gerekmektedir. Telegram, kendi reklam platformunda kullanıcı verilerini (sohbet içerikleri, kişi listeleri vb.) reklam hedeflemesi için kullanmadığını belirtiyor.

Reklam hedeflemesi, reklamın yayınlandığı kanalların başlıklarına ve dillerine göre gerçekleştiriliyor. Örneğin, bir turizm şirketi Türkçe ‘seyahat’ konulu kanallarda reklamlarını yayınlayabilir.

Telegram’ın resmi reklam platformunda ödemeler, kendi blokzincir ağı olan TON (The Open Network) ve bu ağın kripto parası Toncoin aracılığıyla yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra, grup sahipleriyle iletişime geçmek veya aracı platformları kullanarak reklam vermenin alternatif yolları da bulunmaktadır. Bu aracı platformlar, reklam verenlerin bütçelerine uygun kanalları bulmalarına, istatistikleri karşılaştırmalarına ve reklamlarını satın almalarına olanak tanır.

– Reklamların Yasa Dışı Faaliyetleri Finanse Etme Yöntemleri

Telif hakları ihlal eden grup sahipleri, reklam geliri elde ederek bu platformdan kazanç sağladıklarında bu geliri riske atmamak adına sürekli paylaşımda bulunmaya başlarlar.

Aynı zamanda, grup sahipleri, gruplarının kapatılma riskine karşı yedek gruplar oluşturarak kitlelerini hızla başka platformlara taşıyarak yasa dışı gelir kaynaklarını koruma altına almaya çalışırlar.

– Hukuki Boyut

Hukuk fakültesi dekan yardımcısı Dr. Mehmet Çoğalan, reklam ajanslarının bilinçli ya da bilinçsiz yasa dışı faaliyetleri desteklediğinde yasal, cezai ve idari yaptırımlara maruz kalabileceklerini belirtiyor.

Çoğalan, telif hakkı ihlallerinin cezai yaptırımlarının yanı sıra Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında da müeyyidelerin uygulanabileceğini vurguluyor.

Ayrıca, Çoğalan, denetim ve kontrol mekanizmalarının güçlendirilerek yasa dışı faaliyetlerin engellenmesi gerektiğini ve bu konuda sosyal medya platformlarının daha etkin rol oynaması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

BMW’de EV depremi: 71 bin araç geri çağrıldı

BMW, dünya genelinde 70 binden fazla elektrikli aracını geri çağırma kararı aldı. Amerika Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından paylaşılan bilgiye göre, geri çağırmanın sebebi, araç yazılımında tespit edilen ve yüksek voltaj …

Araç sürücüleri dikkat! Son gün geldi çattı: Ciddi yaptırımlar olabilir

Türkiye genelindeki milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasında geri sayım başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürürlüğe alınan sistem kapsamında, iş yeri araçlarına takılması gereken …

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes’un haftalık verileri yayımlandı. ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 6 azaldı.