Uzmanı uyardı: Saçlarınızın dökülme sebebi bu olabilir

Saç Dökülmesi ve Beslenme

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, saç dökülmesinin genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tıbbi tedaviler ve stres gibi faktörlerin yanı sıra beslenmenin de önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Yapılan çalışmalar, özellikle şok diyetlerin saçlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor. Kalori kısıtlamasının saç folikülüne enerji tedarikini etkileyerek saç dökülmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Günlük Saç Dökülmesi Miktarı’

Doç. Dr. Tatlıparmak, her saç telinin belirli bir yaşam döngüsü olduğunu açıklıyor. Saç folikülünün yaşam döngüsü döngüseldir ve bu süreç ‘saç büyüme döngüsü’ olarak adlandırılır. Saç teli 4-6 yıl yaşadıktan sonra dinlenir ve dökülür. Günde 50-100 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğini belirtiyor. Daha fazla dökülme durumlarında alopesi (saç dökülmesi) olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi’

Beslenme alışkanlıklarının saç dökülmesi üzerinde etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tatlıparmak, özellikle düşük kalorili diyetlerin, yeterli kalori ve protein alınmamasının saç dökülmesine neden olabileceğini belirtiyor. Sağlıklı saçlar için proteinin önemli olduğunu vurguluyor ve temel yağ asitleri olan omega-3’lerin saç sağlığında önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Bu nedenle omega-3 açısından zengin besinleri beslenme rutinine dahil etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

‘Vitamin ve Minerallerin Rolü’

Doç. Dr. Tatlıparmak, vitamin ve minerallerin saç sağlığı için önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle demir eksikliğinin kadınlarda saç dökülmesiyle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Çinko ve D vitaminin de saçlar için önemli olduğunu dile getiriyor. Saç dökülmesi yaşayan kişiler için besin takviyelerinin önemli olabileceğini ancak doktora danışmadan alınmaması gerektiğini aktarıyor.

Özetle, sağlıklı bir beslenme düzeni ve dengeli bir beslenme saç sağlığı için oldukça önemlidir. Beslenmenize dikkat ederek saç dökülmesini engelleyebilir ve saçlarınızın sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Related Posts

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.