Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Soğuk Hava Dalgası Meyveleri Vurdu: 34 İlde 16 Meyve Türü Hasar Gördü

10-12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi sonucu oluşan zirai don, 34 ildeki 16 meyve türünü olumsuz etkiledi. AA’nın derlediği bilgilere göre, hububat ürünleri ise bu durumdan fazla etkilenmedi.

Zarar gören meyve türleri arasında kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandarin, erik ve Antep fıstığı bulunuyor.

Olayın ardından Bakanlık yetkilileri, sahada hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmaları yürüttü. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda, il ve ilçe tarım müdürlükleri üreticilere tavsiyelerde bulundu.

Budama Kesim İşlemine Dikkat!

Üreticilerden, ağaçlar üzerinde herhangi bir budama kesim işlemi yapmamaları isteniyor. Budama işlemi için dondan zarar gören bölgelerin tam olarak belirlenmesi beklenmeli.

Ağaçlar üzerindeki küçük yaprak veya sürgün gelişimi olan bahçelerde, monilya ve çil hastalığına karşı uygun bir fungusitle ilaçlama yapılması tavsiye ediliyor.

Meyve bahçelerinde kök çürüklüğü ve zamklanma oluşmasını engellemek için sürüm yapmak isteyen çiftçilerin kültivatörle yüzeysel sürüm yapmaları öneriliyor.

Zirai dondan etkilenen bölgelerde çiftçilere yönelik eğitim programları devam ediyor. Toprak yapısının iyileştirilmesi ve azotlu gübrenin kontrolsüz kullanılmasının önlenmesi gerekiyor.

Ayrıca, zarar gören ağaçların su ihtiyacının karşılanması da büyük bir önem taşıyor. Don olayının ardından ülkede stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği açısından bir sorun yaşanmadığı belirlendi. Çiftçilere, tarım sigortası yaptırarak bu tür afetlerden daha az etkilenmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Related Posts

Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar için önemli bir yasal imkan var. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları resmi yazıyla işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak SGK’dan bu belge alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybına neden olabiliyor.

Başkentten ihracat 4 ayda 4,6 milyar dolara ulaştı

Ankara’dan bu yılın ocak-nisan döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artarak 4 milyar 568 milyon 4 bin dolara yükseldi.

Gerçek, TÜİK’in verilerinde değil mutfakta!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıklayacağı enflasyon verileri öncesinde “Açıklanan her düşük oran, halkın maaşından ve sosyal haklarından çalınan zam demektir. Makyajlı verilerle bile gerçeği artık gizleyemiyorlar.” sözleriyle uyardı.

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

Valilik, arazileri sulama kararını revize etti: Tek seferlik verilecek

Aydın Valiliği, kuraklık nedeniyle çiftçilerin arazilerinin yalnızca yüzde 50’sine su verilmesine yönelik kararını revize etti. Yeni karara göre, arazilerin yüzde 50’sine iki seferlik yapılacak olan sulama kararı, arazilerin tamamına bir defaya mahsus sulama yapılacak şekilde değiştirildi.

Memur ve emekliler dikkat! Kritik veri için gözler pazartesiye çevrildi: İşte maaşlar için yeni tahmin

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren kritik nisan ayı enflasyon verisi 5 Mayıs Pazartesi günü açıklanacak. Açıklanan 3 aylık enflasyon verisine göre emekliler yüzde 10.06 oranında zammı şimdiden hak etti. Ancak zamlı maaşların belli olması için 3 aylık veri daha kaldı. Peki beklentiler neler? Emekli ve memurlara ne kadar zam olacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olur? İşte detaylar… 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir