Asya borsaları karışık seyrediyor: 30 Nisan 2025 Çarşamba Asya borsalarında son durum

Donald Trump’ın Politikaları ve Küresel Piyasalar

ABD Başkanı Donald Trump, görevdeki ilk 100 günü sona erdiğinde, ekonomi üzerindeki olumsuz etkileriyle küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. ABD ile Çin arasında henüz resmi bir tarife görüşmesi yapılmazken, piyasalardaki belirsizlik devam ediyor.

‘DÜNYA TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK HIRSIZLIĞA SON VERİYORUZ’

Trump, “Çin’den ziyade Michigan ve Amerika’ya odaklanıyorum. Çin’e uyguladığım gümrük vergileriyle dünyanın en büyük iş hırsızlığına son veriyoruz” şeklinde konuştu. Hindistan ile ticaret görüşmelerinin olumlu gittiğini belirten Trump, bir anlaşma yapılacağına inandığını ifade etti.

Asya’da açıklanan verilere göre, Çin’de nisanda imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 49, 50,4 ve 50,2 seviyesindeydi ve beklentilerin altında kaldı. Caixin imalat sanayi PMI verisi, 50,4 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Japonya’da martta sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 0,3 azalarak tahminleri aştı. Perakende satışlar ise aylık bazda yüzde 1,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 3,1 arttı.

Çin’de, ABD ile yaşanan ticaret savaşı nedeniyle imalat aktivitesindeki düşüş, ülkede politika teşviklerinin hızlı bir şekilde ele alınması gerektiği yönünde baskı oluşturdu.

ASYA BORSALARINDA GELİŞMELER

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artarak 36.043 puana yükseldi, Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 0,4 azalarak 2.555 puana geriledi.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 düşüşle 3.279 puana gerilerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 artarak 22.079 puana ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,1 düşüşle 80.216 puanda işlem görmekte.

Related Posts

Devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikası gelirlerine ilişkin düzenleme yapıldı

Devlet tahvili ve hazine bonoları ile Hazine tarafından kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlere ilişkin yüzde 0 indirimli tevkifat oranı uygulaması 31 Temmuz’a kadar devam edecek.

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken değişim! Nedeni belli oldu

Vatandaşın temel gıda ürünlerinin başında gelen yumurta fiyatları Ramazan sürecinde 270-280 TL bandında kadar yükselmişti. Yumurta üreticileri ise son süreçte fiyatlarda yüzde 55’e varan düşüşler olduğunu belirtti. Peki fiyatlar söylendiği gibi düşüşte mi? Uzman isimler son durumu milliyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Borsada operasyon etkisi: Yatay başladı

Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından BIST 100 endeksi güne yatay seyirle 9.225,29 puandan başladı.

Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca asgari ücret zammında tahminler etkili olmuştu.

CHP’li Türker Ateş: Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde yürütülen ekonomi politikasına ilişkin “Sadece faiz artışları ile ilerleyen Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor” dedi.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir